In deze blogpagina's gaan we dieper in op de verschillende soorten logies en geven we een uitgebreide uitleg.
Wenst u direct te reserveren voor uw overnachting, klik dan hier.

Definitie hotel?

Een hotel is een dienstverlenend bedrijf die als doel heeft mensen te laten overnachten tegen betaling.

Hotel kamer:

Ieder hotel heeft tegenwoordig meerdere één - of tweepersoonskamers. Het verschil met een bed en breakfast is dat een hotel veel meer kamers kan aanbieden dan een B&B. Daarom proberen de bed and breakfast zaken uniek te zijn door hun dienstverlening persoonlijk gaan afstemmen op bepaalde doelgroepen:

 • Families
 • Wellness
 • Thema - kamers
 • Dieren
 • ...

Veelal kan in een hotel op speciale aanvraag een derde bed worden bijgeplaatst. De kamers beschikken bijna altijd over de volgende faciliteiten:

 • Een badkamer met standaard douche en toilet
 • Een telefoon voor "room service " of (inter)nationale gesprekken
 • Flatscreen TV
 • (Gratis) Wifi
 • Een kluis voor geld en juwelen
 • Een minibar met verschillende dranken

Hotel sleutel:

Vroeger kreeg men in een hotel een sleutel van de kamerdeur. Aan deze sleutel hing een grote sleutelhanger, die ervoor moest zorgen dat de gast de sleutel niet verloor en ook niet vergat af te geven bij het uitchecken.

Vandaag gaat het in vele hotels door de technologische vooruitgang een stuk anders aan toe. De sleutel wordt meer en meer vervangen door een chipkaart die licht en eenvoudig via een scansysteem kan gebruikt worden om de hotelkamer te betreden. Deze kaart wordt in een schakelaar gestoken om ervoor te zorgen dat de lichten en airco in de hotelkamer werken. Zodra de gasten de kamer van het hotel verlaten, nemen ze hun chipkaart mee en schakelt dit automatisch alle verlichting/airco uit.

In een hotel met zelfbediening krijgt de gast zelfs geen sleutel of chipkaart. Hoe gaat men dan hier te werk? Bij de buitendeur betaalt hij met zijn kredietkaart en ontvangt dan een cijfercode waarmee zowel de buitendeur als kamerdeur geopend kan worden.

Hotel classificatie:

De kwaliteit van een hotel wordt aangegeven volgens een hotelclassificatie in sterren. Wat bedoelen we nu juist met "hotel classificatie"? Hotelclassificatie is een manier op hotels in verschillende niveaus in te delen. Het niveau begint met 1 ster en de meest luxueuze hotels beschikken over 5 sterren.

Aan iedere ster wordt een bepaald voorzieningsniveau gekoppeld. De ondernemer zelf kan online gaan raadplegen binnen welke categorie hun hotel valt. Daarna dient de hoteleigenaar een aanvraag in en neemt een classificatieadviseur van Horeca - Vlaanderen samen met de hoteleigenaar alle punten door in een persoonlijk bezoek.

Soorten hotels:

 1. Appartementen hotel of ook wel apart hotel genaamd. Dit type hotel bestaat uit appartementen in plaats van kamers, maar biedt wel alle voordelen van een hotel zoals schoonmaak, service en ontbijt, lunch - en/of dinermogelijkheid.
 2. Boetiek hotel. Dit hotel heeft een luxueuze, intieme sfeer en behoort meestal niet tot een hotelketen. Het aantal kamers is ook kleiner dan de hotelketen. Uiteraard biedt dit hotel wel meer slaapgelegenheid dan een bed and breakfast.
 3. Botel. Een botel is een hotel op een boot. Boot en hotel werden hier samengevoegd tot de term "Botel." Het verschil met een boot is dat we hier spreken van een niet-varend schip dat aangemeerd ligt in een haven of langs de rand van een rivier/kanaal en dezelfde service aanbiedt als een standaard hotel. Het drijvende hotel voorziet gasten soms met toegang tot boten, waarmee ze kunnen gaan varen op het aanliggende water.
 4. Capsule hotel: Dit type hotel is vooral in gebruik in Japan. De hotel gasten slapen in een soort capsule van 2 meter lengte, 1 meter breedte en 1 meter hoogte. De ruimte is net groot genoeg om er een bed in te plaatsen. De "cellen" sluit men af door middel van een gordijn of een deur. Alle capsules worden zowel in de lengte als in de hoogte op elkaar geplaatst. Hierdoor spaart men enorm veel ruimte uit, maar beschikt elke hotelgast over de privacy van z'n eigen "kamer." In sommige hotels voorziet men zelfs de capsule van een TV of flatscreen.
 5. Hostel: Een hotel die zich vooral op rugzaktoeristen, jonge mensen of senioren gaat toeleggen. Meestal is een hostel een deel van een keten. Een voorbeeld van zo'n keten is "Stayokay."
 6. Hotel - Café - Restaurant: Dit type hotel biedt overnachtingen aan, maar beschikt daarnaast ook over een café en/of een restaurant. Hier kan men dan genieten van een maaltijd, wijn- en drankenkaart. Rouge é Blanc verstrekt ook logies en maaltijden, maar is geen café. Klanten kunnen zowel van het restaurant, de feestzaal of vergaderzaal gebruik maken, zonder in onze accommodatie te overnachten.
 7. Hotel - Restaurant:Zelfde uitleg als hierboven, met dit verschil dat je ook kan dineren zonder te overnachten, maar dat er geen café beschikbaar is.
 8. Kuur Hotel: Hotel die zich vooral specialiseert op het aanbieden van wellness faciliteiten zoals jacuzzi, stoombad, sauna, massages, lichaamsbehandelingen,...
 9. Motel: Dit woord komt van de samenvoeging Motor en Hotel. In Amerika zijn er heel veel motels aanwezig omdat het land ook zo uitgestrekt is. In een motel biedt men de basis aan, namelijk: slaapgelegenheid. Aan invulling van vrije tijd besteedt men geen aandacht.
 10. Parkfly of Park - Fly Hotel: Dit hotel is zeer dicht of naast een luchthaven gelegen. Je kan er je auto parkeren en je wordt per taxi/shuttle naar het vliegveld gebracht.
 11. Pension of B&B of Bed and Breakfast: Kleiner type hotel, soms eenvoudig ingericht met meestal enkel ontbijt die men aanbiedt. Tegenwoordig ondervindt de hotelsector toch heel wat concurrentie van de B&B's, daar deze heel handig inspelen op de persoonlijke behoeften van hun klanten en de beleving van het verblijf nog intenser kunnen maken.
 12. Resort hotel. Een resort hotel biedt alle faciliteiten van een "standaard" hotel aan, maar speelt in op de recreatieve activiteiten zoals bijvoorbeeld golf, paardrijden, quads, bergbeklimmen. Je zal een resort hotel vrijwel altijd terugvinden in bergachtige gebieden, natuurparken of kustgebieden.
 13. Theater hotel: Bij een theaterhotel heb je vooral veel combinatiemogelijkheden, zoals theatervoorstelling, hotelbezoek, restaurant,... Soms worden verschillende arrangementen aangeboden, zodat je tijdens het verblijf een aangename mix van dineren - ontspannen - theater hebt.
 14. Verblijfshotel: Bij een verblijfshotel zijn vaak bezienswaardigheden en een waaier aan vrijetijdsbesteding de hoofdkenmerken. De gasten verblijven er veelal voor een lang weekend, week of meer.
 15. Vrouwenhotel: Zoals de naam het zelf zegt, kenmerkt een vrouwenhotel zich door in te spelen op de steeds groter wordende vrouwelijke zakenreizigers. De behoeftes van een vrouw zijn nogal verschillend met deze van de mannen en deze niche biedt mogelijkheden waarop hotels graag op inspelen.

Type overnachting:

Wie in een hotel logeert, heeft de keuze uit enkel overnachting (= logies) een verblijf met ontbijt (zoals bij alle B&B's) een overnachting met ontbijt en avondmaal (half - pension), een verblijf met ontbijt, lunch, diner (vol pension) of een overnachting met all - in formule (= vol pension met drankjes en aanvullende faciliteiten incl.)

Zin om te overnachten in onze b&b?

of bel naar +32(0)51 35 89 81

Archief

Pages

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf zo op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze promoties of volg ons via facebook (Bekijk hier vorige nieuwsbrieven).

Booking.com score

9,5  / 10

uit 119 beoordelingen
Reserveer hier

Ma: gesloten
Di-Vr:
Vr-Za:
Zo:
Enkel voor restaurant / B&B en zaal doorlopend te reserveren

Rouge é blanc bvba
Bruggestraat 97-99,
8770 Ingelmunster (Belgium)