Waar ligt de oorsprong van de term "restaurant?"

Een volgende omschrijving vinden we terug in het woordenboek: een restaurant is een plaats of uitgaansgelegenheid waar mensen een maaltijd kunnen eten tegen betaling.

De oorsprong van de term restaurant is ontstaan in Parijs, einde 18e eeuw. Er waren toen al plaatsen waar men kon eten en overnachten voor de voorbijgaande reizigers. De hedendaagse herberg zoals u die kent, stamt hier van af. Wat typisch is voor de herberg is dat de klant zowel onderdak als een maaltijd kan nuttigen, maar qua eten genoegen neemt met wat de pot verschaft.

Het verschil met een restaurant, is dat een bezoek aan het restaurant, het doel op zich is, en dat u als klant keuze heeft uit verschillende maaltijden, ook wel à la carte genoemd. De Franse Michelingids bundelt deze restaurants waar men een score krijgt op kwaliteit en die gekenmerkt wordt door het aantal sterren het restaurant krijgt.

Het hoogst haalbare aantal sterren is drie. De naam restaurant ontleent zich van het Franse woord "restaurer", wat herstellen betekent.

Een versterkend of herstellend middel vond z'n oorsprong in het 16e - eeuwse Frankrijk waar men krachtige soepen bereidde. A. Boulanger opende in Parijs een eetgelegenheid waar de klant kon kiezen uit krachtige soepen. Deze verkwikkende soepen kregen de naam "soup restaurante". Na tientallen jaren vloeide daaruit het woord restaurant uit voort. In de Franse Revolutie was een een ware bloei van deze zaken, doordat vele koks van aan de kant geschoven adel, hun kans waagden in deze sector.

Enige tijd later had je dan ook specifieke restaurants, waar je bijvoorbeeld kan Chinees, Italiaans, Spaan, Grieks en Turks kon eten. Nog later werd een ander soort restaurant populair, namelijk het zogeheten "Chinees afhaalrestaurant."

Een ander type restaurant zijn de zogenaamde "restaurant ketens." Dit type restaurant heeft qua indeling en look steeds hetzelfde uitzicht om de herkenbaarheid te verhogen. Veel van deze ketens zijn nu reeds bekende merknamen geworden. Denk maar eens aan Kentucky Fried chicken, McDonalds, Burger King,...

Het verschil met brasserie Rouge é Blanc is dat we inderdaad streven naar de ruimte van de typische brasserie met z'n grote vensters, spiegels en een verzorgd terras. Toch bevindt de keuken van brasserie Rouge é Blanc zich op een tussenniveau wat betreft brasserie en restaurant. We streven echter op termijn naar een restaurantniveau met aangename suggesties op culinair vlak.

We streven namelijk enerzijds naar een evenwichtige kaart tussen de "snelle hap" en anderzijds willen we graag werken met de typische restaurant gerechten zoals zeetong, filet mignon, entrecôte, lamskroontje... Elke maand willen we nog een extra toevoegen met onze maandsuggesties en maandmenu.

Kom dus gewoon zelf naar brasserie Rouge é Blanc en proef van onze uitgebreide kaart met lekkere seizoensgerechten!

Restaurant - keuken

De keuken die Rouge é Blanc serveert is Frans - Belgisch. We gaan uit van klassieke gerechten die we verfijnen met een moderne touch. Tijdens de week is er keuze uit een dagschotel, waarin een soep en hoofdgerecht zit inbegrepen, de keuzemenu en onze vaste kaart.
Tijdens het weekend kiest u uit onze maandmenu of keuzemenu,  onze maandsuggesties en onze vaste kaart. We zorgen ervoor dat de klant elke maand een uitgebreide keuze aan suggesties heeft en een mooi uitgewerkt menuvoorstel waaruit men kan kiezen met of zonder aangepaste waters en wijnen.

Jaarlijks herwerken we de vaste kaart om nieuwe gerechten te introduceren. Tevens komen dan ook nieuwe aperitieven en nieuwe wijnen op de kaart. Zo verrassen we de klant telkens met een nieuw, verfrissend aanbod.

Restaurant - publiek

Rouge é Blanc mikt op verschillende doelgroepen. Tijdens de week verwelkomen we vooral zakenmensen, leerkrachten en senioren die de dagschotel of onze zakenlunch verkiezen. Tevens is er een mogelijkheid om een snelle hap te eten.

In het weekend beogen we meer de culinaire richting in te slaan met de aangeboden suggesties en maandmenu. Door de speeltuin kunnen we ook gezinnen met kinderen verwelkomen. Groepen vanaf 15 tot 30 personen kunnen apart in onze feestzaal plaatsnemen bij het kiezen van onze maandmenu of een persoonlijk uitgewerkt menuvoorstel.

U ziet, we hebben voor elk wat wils.

Waar ligt de oorsprong van de term "brasserie?"

Brasserie is eigenlijk de Franse vertaling voor brouwerij. Vandaag staat de naam voor een horecagelegenheid waar u een maaltijd kan nuttigen of iets drinken. Rouge é Blanc biedt keuze uit salades, keuzemeny, dagschotels, à la carte of seizoensgebonden gerechten.

De oorsprong van het woord Brasserie is afkomstig van het Duitse "Brauhaus", wat betekent: een brouwerij waar u het bier ter plekke kan consumeren. Dergelijke brouwerijen met daaraan een café verbonden, kwamen ook voor in de Elzas, waar ze dan de naam "Brasserie" kregen. Bij Rouge é Blanc kan u uiteraard veel meer dan genieten van een lekker pintje. U kan er genieten van het gezellig kader, de vlotte bediening, de mooie uitgestrekte tuin, de overdekte parking waar u veilig en wel uw auto kwijt kan... Kortom, bij Rouge é Blanc komt u ontspannen genieten van spijs en drank.

Het typische aan een brasserie is de ruime zaal, grote vensters, veel spiegels, een mooi terras en de mogelijkheid om zowel te eten als te drinken. Het kenmerk voor de Parijse brasserie is dat u steeds het eten "à la carte" kan kiezen, terwijl de term "restaurant" in Frankrijk voorbehouden was aan de hogere klasse, waar er formeler werd omgegaan met de mensen en u enkel menu's kon eten. Rouge é Blanc kenmerkt zich ook door de typische grote ramen, ruime zaal, mooi terras en de mogelijkheid om "à la carte" te eten. Uiteraard zorgen we voor een gediversifieerd aanbod, zodat voor elk wat lekkers te proeven valt. Elke week kunt u genieten van lekkere dagschotels en maandelijks zijn er ook seizoensgebonden suggesties.

Brasseries komen nu veelvuldig in Europa voor, maar zoals met vele horeca - termen, is de inhoud van het woord brasserie nogal vervaagd... Iedereen hanteert vandaag de dag de term "Brasserie", zowel restaurants, bars, tavernes, broodjeshuizen...

Zin in een lekkere maaltijd?

Of bel gewoon op +32(0)51.35.89.81

Archief

Pages

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf zo op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze promoties of volg ons via facebook (Bekijk hier vorige nieuwsbrieven).

Booking.com score

9,5  / 10

uit 142 beoordelingen
Reserveer hier

Ma: gesloten
Di-Vr:
Vr-Za:
Zo:
Enkel voor restaurant / B&B en zaal doorlopend te reserveren

Rouge é blanc bvba
Bruggestraat 97-99,
8770 Ingelmunster (Belgium)