Bezienswaardigheden rond ingelmunster:

Hieronder geven we kort weer hoe u vanuit Ingelmunster onze omliggende gemeenten en interessante plekjes kunt bezoeken...

Bezienswaardigheden Izegem:

 • Aantal km vanuit ingelmunster: 5 à 10 km
 • Tijdsduur: 5 à 10 minuten met de wagen

Schoeiselmuseum

Het schoeiselmuseum werd opgericht na een grote tentoonstelling in 1966 in Izegem die de titel droeg 'Shoerama'. Voor de expo waren archiefmateriaal, privaatcollecties, toenmalige productie van Izegemse bedrijven en schenkingen samen gebracht. Deze schat aan voorwerpen vroeg om een blijvend resultaat. In 1968 werd het Nationaal Schoeiselmuseum opgericht. Het schoeisel museum en borstelmuseum werden ondertussen gebundelsd in het prachtige Eperon d'Or - Musea & Toerisme gebouw. Meer info? Contacteer: Eperon d'Or - Musea & Toerisme - Prins Albertlaan 5, 8870 Izegem - 051/31.64.46 - web: eperondor.be

Borstelmuseum

Izegem wordt in de eerste plaats gelinkt met schoenen, maar daarbij vergeet men wel eens dat de borstelnijverheid eigenlijk evenveel voor de stad heeft betekend. Men zag in dat hier stof in zat voor een tweede museum. Onder de stuwende kracht van gepensioneerd borstelfabrikant Raymond Werbrouck werd uit de archieven en de depots van de verschillende borstelfabrieken van Izegem en erbuiten een interessante collectie samengesteld. In 1981 opende het Nationaal Borstelmuseum zijn deuren. Op 19 maart 1988 kwam er een heropening : de collecties werden verhuisd naar een ruimer gebouw dat opgetrokken is als eerste locatie van de Nijverheidsschool. Het gebouw dateert van 1900 en is nog zeker tot 2014 de thuisbasis voor de borstelcollectie. Nu is het borstelmuseum ook ondergebracht in deEperon d'or site. Meer info? Contacteer: Eperon d'Or - Musea & Toerisme - Prins Albertlaan 5, 8870 Izegem - 051/31.64.46 - web: eperondor.be

Stoom en stroom

Hét symbool van de technische en industriële feeling van de Izegemnaar is waarschijnlijk wel deze kolos van 110 ton. Op het einde van de negentiende eeuw al liet het stadsbestuur een eigen elektriciteitscentrale bouwen. Ze werd in 1901 ingehuldigd door de toenmalige prins Albert. De grootste stoommachine die hier ooit werd geïnstalleerd dateert uit 1936 en werd in 1978 een beschermd monument. 

Groepsbezoeken "stoom en stroom":

 • Heel het jaar mits reservatie.
 • Toegangsprijs: 1,5 euro
 • Gids: 25 euro (maximum 25 personen)
 • Duur bezoek: ½ uur
 • Individueel bezoek is NIET mogelijk.

Schrijnwerkmuseum

Wie interesse heeft in schrijnwerk, moet maar een keer een bezoek brengen aan het privémuseum van Pierre Vangroenweghe. Pierre stamt zelf uit een schrijnwerkersfamilie . Toen hij op pensioen ging, besloten hij en zijn echtgenote een museum uit te bouwen. Door de jaren heen verzamelden ze een schat aan unieke stukken en werktuigen en de collectie gaat zelfs terug tot in de zeventiende eeuw. Daarenboven is Pierre en erg begeesterd verteller, dus bezoekers blijven ongetwijfeld niet op hun honger zitten. Het schrijnwerkmuseum van de familie Vangroenweghe is gelegen aan de Onze-Lieve-Vrouwstraat 12 maar het is niet vrij toegankelijk. Wie een bezoek wil brengen, wordt gevraagd eerst een afspraak maken met Pierre Vangroenweghe op het nummer 051/30.76.98.

Eperon d'Or

Op het gelijkvloers wordt het onthaal geïnstalleerd en is er een educatieve ruimte en picknickruimte voor groepen. Ook de administratie van de musea vind je in het mooi voorgebouw van de Eperon d'Or. De eerste en tweede verdieping worden voorbehouden voor de museale ruimtes. In de nieuwe dakverdieping komt dan het streekbezoekercentrum, dat letterlijk en figuurlijk een wijds zicht zal bieden over de hele omgeving. Het panorama zal daar maximaal uitgespeeld worden en er wordt gebruik gemaakt van 3D beelden.
De open fabriekshal zal gebruikt worden om het verhaal van het arbeidersleven en hun vrijetijdsbesteding te vertellen. Maar je zal er ook kennis kunnen maken met de verschillende grondstoffen en productiewijzes.
Er is een nieuwbouwvolume voorzien naast de fabriekshal waarin het huis van de economie komt. Daardoor maken we een perfecte koppeling tussen het industriële verleden van Izegem (en de streek) en ons huidige economische kader. In het nieuwbouw volume komt er ook een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en een polyvalente netwerkruimte.

Bezienswaardigheden Kortrijk:

 • Aantal km vanuit ingelmunster: 15 à 20 km
 • Tijdsduur: 15 à 25 minuten met de wagen

Kortrijk 1302

In Kortrijk 1302 word je gekatapulteerd naar 11 juli 1302, toen op de Groeningekouter de Guldensporenslag werd uitgevochten. Je krijgt een inzicht in de oorzaken en de gevolgen van de veldslag, en in de rol van de betrokken partijen in het conflict. Ook de feestelijke herdenkingen en de zeven eeuwen beeldvorming over de fameuze 'Slag bij Kortrijk' komen aan bod. Ten slotte ontdek je de evolutie van 11 juli als symbolische datum voor Vlaanderen. Meer info vindt u op Kortrijk 1302.

 • Locatie: Begijnhofpark (gps Houtmarkt)

Broelmuseum

et Broelmuseum ligt op het Buda-eiland, vlakbij de Broeltorens. In dit prachtige herenhuis uit de 18de eeuw ontdek je beeldende en toegepaste kunst uit de regio Kortrijk van de 16de eeuw tot vandaag. In de presentatie 'Fluisterende Wolken' stapt het museum af van de chronologie. Werken uit verschillende periodes vinden elkaar, en zo ontstaan verrassende nieuwe betekenissen. Het museum toont je de voorlopers van de huidige designdynamiek in Kortrijk. De historische collectie gaat de confrontatie aan met werk van hedendaagse kunstenaars.

 • Prijs: € 3 | € 2 voor groepen en 65+ | € 1 tot 26 jaar | gratis tot 13 jaar
 • Locatie: Broelkaai 6
 • Open: dinsdag - zondag en feestdagen 14-18 uur. Gesloten op maandag.

Museum Texture

TEXTURE vertelt over de linnen- en vlasnijverheid. Een verhaal met heel sterke wortels dat getuigt van straf vak- en ondernemerschap, van gedurfde innovatie en wendbaarheid en van zichzelf voortdurend heruitvinden. In drie kamers, ingericht in een authentiek vlasverzendhuis (1912), ontdek je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze streek teweeg bracht. Het verleden zal je verrassen maar de verhalen van vandaag en morgen zullen je verbazen en inspireren. Al eeuwenlang is Vlaanderen befaamd om zijn textiel en linnen speelt daarin een glansrol! Vroeger waren luxeproducten
als kant en damast erg in trek bij de adel en burgerij. Het basislinnen dat hier massaal geweven werd, was bestemd voor dagelijks gebruik. Langs de Leieboorden groeide een industrie die de wereld veroverde: de vlasbewerking. Nog altijd is ‘Courtrai flax’ een topkwaliteitsproduct dat internationaal
gekend en gegeerd is.

 • Locatie: Noordstraat 28

Belevingscentrum van het Begijnhof

Vergis je niet, het Begijnhof mag er dan wel bijzonder idyllisch uitzien, hier woonden stuk voor stuk sterke, onafhankelijk en vrijgevochten vrouwen die man noch klooster nodig hadden. Geen kwezels, maar feministes avant la lettre die zich, los van kerk en staat, democratisch organiseerden en resoluut hun eigen koers voeren. Vrank en vrij. Sterker nog, met hun radicale religieuze opvattingen die ze eigenzinnig invulden, schopten ze tegen menig scheenbeen. ‘Verderfelijke vrouwen’, zo meenden heel wat theologen.

 In het gloednieuwe en bijzonder fijne belevingscentrum word je verrassend dynamisch en interactief door die vele eeuwen geschiedenis geloodst. Bewogen jaren waarin het Begijnhof vele malen verwoest werd. Drie madammen met karakter, Marie Van den Brande (15de eeuw), Barbara Bonte (17de eeuw) en Clementia Hiers (19de eeuw), allen ooit grootjuffrouw, nemen je mee op sleeptouw en lichten een tip van de sluier. Je komt er achter hoe hun dagelijkse leven er uit zag, je ziet het Begijnhof evolueren en kunt de Begijnhofschatten bewonderen. En dat allemaal in die glorieuze Sint-Annazaal, opgetrokken in 1682, die je een heerlijk zicht serveert op de bleekweide en de 17de-eeuwse huisjes die haar omarmen. De essentie van het Begijnhof, samengebald in één beeld. Alleen al daarom is dit Belevingscentrum een bezoekje waar.Wedden dat deze heilige glorieuze wijven je, ondanks hun gezegende leeftijd, zullen verrassen?

Bezoek van het begijnhof en het belevingscentrum kan met audiogids.

 • Locatie: Begijnhofstraat
 • Prijs: Ingang gratis | € 2 huur audiogids | € 1 brochure

Bezienswaardigheden Roeselare:

 • Aantal km vanuit ingelmunster: 15 à 20 km
 • Tijdsduur: 15 à 20 minuten met de wagen

Standbeeld Albrecht Rodenbach

Het standbeeld werd gebeeldhouwd door de Roeselaarse kunstenaar Jules Lagae en in 1909 ingehuldigd tijdens een driedaags Vlaams Feest. Het beeld staat symbool voor de Vlaamse strijd en de Vlaamse beweging. Albrecht Rodenbach (1856 -1880) wordt voorgesteld als de jonge idealist die met de ene hand de keure van de blauwvoeterie op de borst houdt en met de ander hand de blauwvoet oplaat. Je ziet ook dat Albrecht met zijn rug naar de kerk staat. Misschien niet toevallig, want tijdens de bouwwerken aan de kerk schreef Albrecht in 1872 in één van zijn brieven dat het een eerder smakeloos bouwwerk was.

Haven van Roeselare

Tussen 1862 en 1872 werd een kanaal gegraven van Roeselare naar de Leie. Het was er gekomen op initiatief van Alexander Rodenbach, burgemeester van Rumbeke (nu een deelgemeente van Roeselare) en volksvertegenwoordiger, die de economische mogelijkheden van een Leieverbinding had ingezien.

Het eerste schip voer de haven binnen op 14 januari 1872, veertien dagen na de plechtige inhuldiging. Het kanaal en de uitbouw van de oevers met aanlegsteigers en loopbruggen, zorgden voor nieuwe industrieën, meer tewerkstelling en onrechtstreeks ook voor een gestage bevolkingstoename. 

Brouwerij Rodenbach

Rodenbach is niet enkel brouwkunst, het is veel meer... Het is ook een uniek verhaal dat begint in Andernach aan de oevers van de Rijn, waarvan de familie Rodenbach afkomstig is. In 1750 vestigde één van hen, de chirurgijn Ferdinand Rodenbach, zich in Roeselare. Zijn kleinzoon Alexander kocht in 1820 een kleine brouwerij van David Norbert aan de Spanjestraat. Samen met Amelia, Pedro en Ferdinand Rodenbach stichtte hij er in 1820 een vennootschap voor 15 jaar, die werd ontbonden op 1 februari 1836. Op 20 september 1836 werd de brouwerij aangekocht door Regina Wouters, echtgenote van Pedro Rodenbach. Zij werd later opgevolgd door Eduard en vervolgens Eugène Rodenbach, die in Engeland innoverende brouwtechnieken ging opsteken. Van toen af kende Rodenbach een niet te stuiten opgang en verwierf het een grensoverschrijdende faam. 
Vandaag de dag bestaat het Rodenbachbier nog steeds. De brouwerij is toegankelijk van maandag t.e.m. donderdag, op afspraak. 

Filmmuseum

Professionelen en amateurs maken meer en meer gebruik van moderne digitale opnametechnieken. Daar komt geen meter pellicule meer aan te pas en zo dreigt de klassieke filmprojectie definitief te verdwijnen. De digitale (r)evolutie heeft ook tot gevolg dat heel wat oude filmprojectoren op een of andere stortplaats belanden. Maar er zijn nog mensen die een hart voor cinema en techniek hebben. Zij doen alles wat ze kunnen om te beletten dat de afgedankte filmprojectoren voor het nageslacht verloren gaan.

Het Filmmuseum is een initiatief van een gepassioneerde verzamelaar. Het bevat honderden filmprojectoren voor zowel professioneel als amateurgebruik. De collectie wordt aangevuld met filmmontagetafels, film- en fotocamera's.  Het geheel vormt een indrukwekkende verzameling van toestellen die elk hun eigen verhaal in de evolutie van de analoge film vertellen. Een privébioscoop volledig in retrostijl is de kers op de taart. Het maakt het nostalgisch plaatje van de oude cinema van weleer en het filmverhaal volledig. 

Een individueel bezoek kan je telefonisch aanvragen op het nummer 0495-80 52 58 of via michiel.remaut@telenet.be
Groepsbezoeken via toerisme@roeselare.be

Kasteel van Rumbeke

Het Kasteel van Rumbeke is een van de oudste renaissancekastelen van België. In de 18e eeuw werd het gebouw classicistisch verbouwd waarbij het Sterrebos werd aangelegd met het Prater van Wenen als model. Volgens de legende vluchtte Boudewijn I met de IJzeren Arm, graaf van Vlaanderen, in 862 samen met Judith, dochter van keizer Karel de Kale, naar de burcht die hier toen stond. Dit leidde, na tussenkomst van de paus, tot een huwelijk in Auxerre en het ontstaan van het Graafschap Vlaanderen. Het kasteel werd eeuwenlang bewoond door de graven de Thiennes en de Limburg Stirum tot het werd beschadigd door de geuzen, en geteisterd tijdens de oorlogen van Lodewijk XIV van Frankrijk, de Franse Revolutie en de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het kasteel bevindt zich in het Provinciedomein het Sterrebos. Op het plein voor het kasteel staat een indrukwekkende boom (een plataan), die vermoedelijk uit de 18e eeuw stamt, toen het park werd aangelegd.

Groepsbezoeken "kasteel van Rumbeke":

 • Op aanvraag, ook tijdens de week of ’s avonds voor groepen tot 25 personen. 
 • Toegangsprijs: € 2,5/persoon en € 55/gids.  Maximaal 25 personen/gids.

Wielermuseum

Vlaanderen is koers en koers is Vlaanderen! Een cliché, maar wel één dat klopt als een bus. En de bakermat van dit alles ligt in Roeselare en omstreken.

Cyriel Van Houwaert (Parijs-Roubaix 1908, Milaan-San Remo 1908) en  Roeselarenaar Odiel Defraeye, die in 1912 als eerste Belg de Tour wint, ontketenen een ware (en blijvende) fiets- en koersrage. Voeg daarbij een reeks Roeselaarse wereldkampioenen (Benoni Beheyt, Patrick Sercu, Jean-Pierre Monseré, Freddy Maertens, ...) en je begrijpt meteen waarom het Wielermuseum in Roeselare thuishoort!

Het WieMu brengt het wervelende verhaal van de (Belgische) fiets- en wielergeschiedenis. Historische en hedendaagse (koers)fietsen, truien en trofeeën, beeldfragmenten en wielerplaatjes, ... bieden een fascinerende kijk op dit stuk Vlaamse volkscultuur. Nog tot december 2014 kan de bezoeker genieten van de thematentoonstellingen 'West-Vlaanderen in/en de Tour' (n.a.v. de Tourpassage door Roeselare op 9 juli) en 'Truien en trofeeën', een wielerwonderkamer met topstukken van Anquetil, Bahamontes, Coppi, ...

Contact:

Nationaal Wielermuseum
Polenplein 15
8800 Roeselare 
tel. 051 26 87 40 
wielermuseum@roeselare.be

Klokkentorenmuseum

Sedert  juni 2012 kan je terug het klokkentoren bezoeken. 

Het gerenoveerde museum, verrassend en zonder gelijke, laat je via gemakkelijk te betreden verdiepingen kennis maken met een jarenlange klokkencultuur. Met een deuntje kan je er zelf de beiaard bespelen en een klok luiden. Het (on)rustig tikken trekt al vlug je aandacht en laat je uitkijken naar een volgende stap. Vanop de wandeling is een mooi zicht op de Kemmelberg, Ijzertoren en Kluisberg. Gaandeweg hoor je de techniek van het samenspel van de 49 klokken. Opmerkelijk is ook dat hier met kerkelijke feestdagen en speciale gelegenheden nog steeds 4 luidklokken manueel geluid worden.

Kappersmuseum

In het hartje van Roeselare wacht Raymond Verhaeghe om je doorheen de geschiedenis van de knipkunst wegwijs te maken en zijn kennis met jou te delen.  Het museum heeft een waardevolle collectie antiek kapersmateriaal van de eerste helft van de 20ste eeuw, de volledige 19de eeuw en die zelfs teruggaat tot het eind van de 18de eeuw. Men illustreert er de evolutie van barbier tot kapper, met onder andere 4 kaptafels.

Praktische info:

 • Bezoek mogelijk van april tot september.
 • Enkel op maandag en donderdag.
 • Aantal: maximum 15 personen.
 • Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

 

Boek nu je overnachting...

en bezoek al deze bezienswaardigheden in de buurt.

Of bel naar +32(0)51 35 89 81

Archief

Pages

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf zo op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze promoties of volg ons via facebook (Bekijk hier vorige nieuwsbrieven).

Booking.com score

9,5  / 10

uit 120 beoordelingen
Reserveer hier

Ma: gesloten
Di-Vr:
Vr-Za:
Zo:
Enkel voor restaurant / B&B en zaal doorlopend te reserveren

Rouge é blanc bvba
Bruggestraat 97-99,
8770 Ingelmunster (Belgium)